Zamysleli ste sa nad tým niekedy? Ak nie, položte si jednoduchú otázku – Koľko času strávite denne prezeraním si videí na sociálnych sieťach alebo v televízií? Asi dosť veľa všakže? Videá sú niečo ako mediálna droga, ktorá nás drží pekne pod kontrolou.

objektiv

  • To, že sociálne siete ovládajú náš život, už skoro všetci dobre vieme, potrebujeme ich mať stále pri sebe a byť „on-line“ kamkoľvek sa pohneme. Aký máme na to dôvod? Sama neviem, priznávam, že aj ja strávim istý čas prezeraním Instagramu, a v konečnom dôsledku iba zisťujem, že som nič nové nezistila a zabila som veľa času, ktorý som mohla využiť oveľa príjemnejšie. Chvalabohu, patrím však medzi tých pár ľudí, ktorí dávajú prednosť knihám pred televíziou a som na to skutočne veľmi hrdá. Avšak zamysleli ste sa niekedy napríklad aj nad tým, ako sociálne médiá a elektronika vyslovene vytláčajú „z hry von“ napríklad knihy? Podľa mňa je to veľmi smutné, pretože si myslím, že nič nie je hodné dostatočne dobre a v plnej hodnote nahradiť vôňu novej, alebo starej knihy, keď si ju vezmete do ruky v daždivý deň a uvaríte si k nej šálku kávy, alebo čaju. Alebo rovno obe naraz.

  • Práve videá sú jedným z prostriedkov, ktoré veľmi zjednodušili našu dobu, pretože namiesto toho, že musíme čítať, stačí, aby sme si pustili krátke video, v ktorom nám sympatický pán alebo pani raz-dva vysvetlí, o čo ide, ako to máme robiť a prečo je to vhodné.

hraní

  • Takýto spôsob možno šetrí čas, ak sa využíva na podobné, dobré účely a my máme času nedostatok. Čo však ak ide o bežnú vec, na ktorú by sme prišli aj inak, možno oveľa jednoduchšie, ba možno aj záživnejšie alebo obohacujúcejšie? Tak napríklad čítanie zdokonaľuje reč, aj pravopis, od pradávna sa vraví, že čítanie je pre dušu niečo také ako cvičenie pre telo.
  • Prezeranie videí za účelom zábavy beriem, v prípade, že toho nie je prebytok. Tak napríklad viete aké bolo ?